La Cambra de Comerç de Lleida ha organitzat aquest dijous a l’Orfeó Lleidatà la jornada ‘El nou valor del comerç de proximitat’, una sessió que ha posat de manifest la situació que viu avui dia el comerç de proximitat i com s’han anat reinventant per fer front i continuar endavant durant i després de la crisi de la Covid-19.

Una cinquantena de persones han gaudit de les ponències, que s’han pogut seguir tant online com de forma presencial. Durant el matinal s’han facilitat ímputs i informacions clau als allí presents, que serviran de referent a l’empresari per encarar el nou futur. Un dels punts claus ha estat la relació del comerç amb les persones, un fet que situa al ciutadà/amic/veí/visitant al centre de tot, tant de l’estratègia de desenvolupament de les ciutats, com de les decisions dels comerciants per adaptar el producte i la seva distribució als desitjos i les necessitats dels clients.

El context actual mostra noves tendències que impacten en el comerç, tant a nivell de societats i consumidors, com dels propis negocis. En aquest sentit, aspectes com ara la importància de lo local, proper, autèntic i sostenible, posen en relleu el reconeixement que el client ha donat a aquests valors durant la Covid-19. Ara cal reforçar aquesta estructura comercial a partir de la nova relació amb el client.

“Necessitem moltes més jornades com les d’aquest matí”, ha apuntat Manel Llaràs, president de la Comissió de Comerç i Turisme de la Cambra de Comerç de Lleida. “Sessions com aquesta en permeten conèixer exemples de casos d’èxit d’altres territoris i recollir idees innovadores, per poder aplicar a la nostra ciutat”, afegeix.

El primer a trencar el gel ha estat César Valencoso, consumer insights consulting director a Kantar Worldpanel, qui ha volgut deixar palès que el 77% dels consumidors escullen comerç de proximitat. És per això que cal potenciar aquest fet i invertir en innovació i diferenciació. En aquest sentit, aquest expert ha recordat que els petits comerciants que juguen amb el preu, perdran; però que en canvi si innoven i aposten per idees diferenciadores i per potenciar els avantatges dels seus productes, aconseguiran retenir al client final.

Per la seva banda, Maria Segarra, directora d’Intueri Consulting, ha centrat la seva intervenció en com aproximar-se al nou context de comerç de proximitat. En aquest sentit, ha explicat que des del punt de vista del consumidor, aquest busca el tracte de tu a tu, però també té en compte la multicanalitat, la sostenibilitat i la seva experiència d’usuari a l’hora de la compra. Segarra també ha explicat que és vital apostar per la importància de lo local, lo autèntic, lo segur… allò que ens caracteritza com a empresa/producte i que ens diferencia en gran mesura de la resta de competidors.

La taula d’experiències territorials ha comptat amb el testimoni de ciutats com Vic, Màlaga i Andorra. En tots els casos, durant la seva exposició, han mostrat com han transformat l’activitat econòmica del territori; reconvertint la zona, buscant la singularitat, mantenint l’ànima del carrer… i han recordat que res és possible si l’administració pública no va de la mà de la part privada, pel que fa a una visió comú, colideratge, acompanyament… En la taula d’experiències empresarials, s’ha deixat palès que és vital apostar per la singularitat, l’experiència, l’atenció personalitzada, la proximitat, la sostenibilitat i la diferenciació, per marcar un avantatge diferencial de la resta i promocionar-lo.

La jornada ‘El nou valor del comerç de proximitat’ ha comptat amb César Valencoso, consumer insights consulting director a Kantar Worldpanel ; Maria Segarra, directora d’Intueri Consulting; Neus Canal, CEO de Cookiteca; Jordi Vives, sòdic fundador de Linverd; Rafa Serra, propietari d’Espai Quera; i Eva Tomàs, CEO i fundadora de Manzaning. La jornada també ha comptat amb una taula d’experiències professionals, per conèixer la situació dels entorns comercials d’altres territoris, com per exemple, Vic, Màlaga i Andorra.