El debat d’aquest dimarts a LleidaTV, patrocinat per la Cambra de Comerç de Lleida, s’ha centrat en l’aigua i l’estratègia territorial que hauríem de seguir els propers anys per no quedar-nos sense. En la tertúlia, hi ha participat Joan Girona, delegat de l’IRTA a Lleida i als Pirineus, i expert en gestió d’aigua i investigador del programa ‘Ús eficient de l’aigua en agricultura’; Amadeu Ros, president de la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell; Ramon Piqué, president de la Comunitat de Regants del Canal de Pinyana; i Josep Maria Jové, president de la Comunitat de Regants del Canal Segarra-Garrigues.

“Destinar recursos a la investigació de l’aigua no és una necessitat, és una urgència“, ha apuntat Joan Girona. De fet, explica que la investigació en el sector de l’aigua aporta coneixement, per saber, per exemple, com funcionen les plantes i com converteixen l’aigua en aliments; d’altra banda aquest coneixement també aporta tecnologies i informació sobre com aplicar-les. Girona explica també que actualment “ens enfrontem a un canvi global on cada cop tindrem menys aigua disponible a causa de diferents factors, entre ells, el canvi climàtic, que fa que cada vegada hi hagi menys pluges i per tant aquestes siguin irregulars”. També destaca Girona que l’aigua és un bé que no es destrueix mai, però sí que és cert, que com més modern és el sistema de reg, més aigua es podrà aprofitar i/o reutilitzar. Així doncs, és important modernitzar-se per ser més eficient.

Amadeu Ros, per la seva part, destaca del Canal d’Urgell i els regadius la transformació dels últims anys, molt necessària de cara al futur, tot i que encara queda modernitzar-se més per aconseguir regar les 75.000 hectàrees. Segons Ros, la problemàtica de l’aigua és un debat obert amb disparitat d’opinions, moltes d’elles negatives. És per aquest motiu, que ell considera que hi ha molta feina a fer per donar entendre a la societat que l’aigua no es malbarata.

Josep Maria Jové destaca que el Canal Segarra-Garrigues no ha necessitat aquesta transformació, ja que ja ha estat modernitzat; tot i que també compta, tot i utilitzar un sistema de regadiu modern i eficient, amb alguns problemes, com per exemple, l’aigua que s’escapa. És per això, que remarca la importància de comptar amb pressupostos dedicats al regadiu per poder avançar, així com la necessitat de guardar l’aigua i no llençar-la, ja que no sabem el futur d’aquesta.

Per la seva part, Ramon Piqué ha posat sobre la taula els milers d’hectàrees del Canal de Pinyana que ja han estat modernitzades i ha informat que se n’esperen 5.000 més en els pròxims vuit mesos. No obstant, ha assegurat que estan esperant els finançaments per acabar de modernitzar-ho, ja que són molts diners (es calcula que aproximadament uns 3.200 euros per hectàrea). Piqué ha volgut remarcar també en aquest debat que s’haurien de fer negociacions i arribar a més pressupostos, ja que aquest sector genera el 17% del PIB, i aquesta dada cal tenir-la present.