En aquest tercer debat del nou magazín de LleidaTV ‘A diari’ s’ha parlat sobre la realitat del canvi climàtic, els danys que comporta, i de les oportunitats que s’obren al nostre territori si entre tots lluitem pel canvi climàtic. En aquesta tertúlia hi ha participat Toni Sáez, director d’operacions de PMP Pret-A-Porter Casas; Jordi Pifarré, CEO i propietari de Jorfe, i president de Transformació Digital de la Cambra de Comerç de Lleida; Eisharc Jaquet, soci de l’empresa Arantek; i Delfí Sanuy, catedràtic de la UdL i membre del Grup d’Experts del Canvi Climàtic de Catalunya.

Durant el debat, en Delfí Sanuy s’ha mostrat preocupat per la petita part de la societat que realment actua per millorar aquestes condicions. Durant la seva intervenció, ha respost a la pregunta que tanta inquietud provoca, sobre si és cert que només tenim 10 anys per a solucionar la problemàtica del canvi climàtic. I s’ha mostrat contundent: “La resposta és no, ja que de fet, s’ha fet tard”. Sanuy ha explicat també que quan es parla d’emergència climàtica es parla d’una “situació provocada per l’home; d’un canvi climàtic que comporta un reajustament de les forces de la natura; un fenomen que implicarà moviments meteorològics” com pluges, canvis de temperatura, fusió de les glaceres, canvis de corrents… En aquest sentit, Sanuy dona la culpa de tot això a l’explosió demogràfica, més enllà de les emissions.

Per la seva part, Jordi Pifarré s’ha mostrat optimista amb les ajudes que han d’arribar d’Europa, com per exemple els fons del Next Generation, ja que permetran, pel que fa a les energies renovables, ajudar a retornar les inversions en uns 5 o 6 anys. No obstant, Pifarré ha estat crític i ha explicat que malauradament a aquestes subvencions els hi faltaran projectes concrets sobre la taula, per poder aconseguir rebre aquestes ajudes. En aquest sentit, ha avançat que ell ja ha començat a treballar en alguns d’aquests projectes.

Jordi Pifarré, d’altra banda, ha coincidit amb en Delfí Sanuy sobre l’emergència climàtica, en el fet d’afirmar què estem en perill de desgràcies, ja que per exemple, “la temperatura de la terra en menys de deu anys ja ha pujat un grau”.

Paral·lelament, en Eisharc Jaquet coincideix amb els seus companys sobre el canvi climàtic, l’explosió demogràfica i la manca de planificació en la urbanització. En la seva intervenció ha deixat palès que s’ha edificat en llocs on no s’hauria d’haver fet, com per exemple, en zones inundables. Tot i que ara, gràcies a les noves tecnologies, com per exemple les que s’apliquen en la seva empresa, és possible “ajudar a gestionar el risc i el perill que comporta” aquesta edificació.

Finament, Toni Sáez ha explicat les novetats que estan implementant a la seva empresa per poder millorar la relació amb el canvi climàtic, com per exemple l’edificació de cases sostenibles, o el tipus de formigó que creen (formigó reciclat). Cal recordar que la seva empresa es dedica a industrialitzar formigó i a construir cases, i volen fer un pas endavant per “aconseguir fer una industrialització sostenible per al medi ambient, reduint així les emissions, produint menys residus, reutilitzant l’aigua… entre d’altres”.

Tots quatre han parlat també durant el debat d’aquesta setmana, que porta per títol ‘Canvi climàtic. Una realitat, noves oportunitats’, sobre com podria arribar a afectar el canvi climàtic a Catalunya i a les Terres de Lleida. En aquest sentit, han posat de manifest que el canvi climàtic podria provocar un canvi de temperatura en els propers quatre anys; es podrien mantenir les pluges, tot i que hi hauria un canvi de precipitacions; la neu podria arribar a desaparèixer; podria pujar el nivell del mar… No obstant, Delfí Sanuy s’ha mostrat optimista en poder-ho solucionar abans que sigui massa tard, ja que considera que encara som a temps de millorar les dades i poder aconseguir-ho.