Article de Jaume Saltó i Albareda, president de la Cambra de Comerç de Lleida

La digitalització, la fibra òptica i les noves tecnologies estan a l’ordre del dia. I és vital sumar-se al canvi per continuar creixent i situar-se al mapa. Ho hem vist clarament durant aquests dos anys de pandèmia, un temps en el qual les empreses han hagut de reinventar-se i buscar solucions per implantar el teletreball i continuar fent rodar la maquinària tot i estar confinats.

Però tot i que les empreses lleidatanes tinguin ganes de sumar-se a aquesta digitalització -algunes d’elles ja estan preparades des de fa temps-, la demarcació es troba amb un impediment: és la regió catalana que té menys inversió en fibra òptica. Un hàndicap important a l’hora d’apostar per aquesta digitalització. És per això, que des de la Cambra de Comerç de Lleida estem reivindicant a través del LAB 5G, i de manera constant, la necessitat de disposar d’una xarxa de fibra òptica que arribi a totes les comarques. Ens trobem en una demarcació que compta amb una gran extensió, i que necessita que aquesta connectivitat arribi a tots els racons del territori, per tal d’evitar el despoblament rural i ajudar a arrelar la població, especialment jove i amb talent.

I ara tots tenim una gran oportunitat al davant per fer realitat aquesta digitalització, gràcies als ajuts del programa Kit Digital, impulsats pel Govern de l’Estat a través de l’entitat Red.es. A data d’avui, més de 50.000 empreses a nivell estatal, d’entre 10 i 49 treballadors, ja han sol·licitat el seu bo de 12.000 euros, que podran destinar a una o diverses solucions digitals, que els permetrà augmentar el seu nivell de digitalització.

La Cambra de Comerç de Lleida, a  través de l’oficina Acelera Pyme, és una de les entitats assignades per oferir assessorament a les empreses del territori, per identificar les necessitats de les companyies en temes de Kit Digital i treure’n el màxim benefici. Gràcies a aquesta difusió i servei, al territori de Lleida, una de cada dos empreses han sol·licitat aquest ajut. Una molt bona notícia!

Entre les diferents solucions digitals que ofereixen aquests bons, destaquen: la millora del lloc web o la presència a internet; la gestió de xarxes socials i el comerç electrònic; la gestió de clients; els serveis i les eines d’oficina virtual; la intel·ligència empresarial i analítica; la gestió de processos de la factura electrònica; i les comunicacions segures i cibersegures, entre altres.

L’eina transversal

Aquesta digitalització de la qual tant es parla s’ha de convertir en l’eix transversal per aconseguir situar a Lleida al mapa dels territoris amb potencial per invertir-hi. El mes passat, la Cambra de Comerç de Lleida va comparèixer a la mesa de la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament de Catalunya per exposar la realitat del nostre territori i reclamar no només projectes a gran escala, sinó també per mostrar les necessitats dels pobles petits de la nostra demarcació, que també volen créixer i necessiten inversions. Lleida és el territori més extens de Catalunya, format per micropobles. I l’única manera d’arrelar a la gent és generant activitat econòmica. De no ser així, aquests pobles aniran perdent habitants i podrien acabar morint. I això, és evident que no volem que passi.

En aquesta línia, no ens podem oblidar de dos projectes de gran envergadura que tenim sobre la taula: Torreblanca – Quatre Pilans i l’estació ferroviària intermodal. Aquestes dos infraestructures, que han de conviure plegades, han de convertir-se en un dels motors de l’economia lleidatana, i marcar un abans i un després a les Terres de Lleida.

D’una banda, amb el nou polígon Torreblanca – Quatre Pilans disposarem de la major oferta de sòl empresarial a Catalunya, i aquesta oportunitat no la podem desaprofitar. Aquesta oferta ens ha de permetre evitar la deslocalització d’empreses, i per altra banda, poder acollir noves inversions que potenciïn el creixement del teixit industrial lleidatà.

Com a complement d’aquesta nova infraestructura, hem de comptar amb la disponibilitat d’una estació ferroviària intermodal de mercaderies, connectada amb els ports de Tarragona i Barcelona, per tal de donar servei al clúster de fabricants de pinsos i farines de la Vall de l’Ebre.

Però perquè aquest moment arribi cal posar fil a l’agulla i posar-nos a treballar de manera àgil, amb intel·ligència i d’una manera col·laborativa entre les administracions lleidatanes i el món empresarial.

A tot això, cal afegir una determinada especialització de la nostra demarcació. Si volem ser un territori referent, hem de focalitzar esforços per poder disposar d’una especialització clara que ens identifiqui i generi avantatges competitius. En aquest sentit, des de la Cambra de Comerç de Lleida tenim molt clar que el nostre focus ha de ser d’un territori Agro Bio Tech. Tenim una gran expertesa en el sector primari gràcies a les nostres arrels rurals ancestrals.

Des de fa molt temps, i amb l’arribada de l’aigua a través del canal d’Urgell, la Plana de Lleida especialment va poder desenvolupar un sector agrari capdavanter a nivell d’Estat. Un sector que, gràcies al suport de les noves tecnologies com la biotecnologia i d’altres, Lleida ara disposa d’una expertesa important en investigadors i especialistes Biotech. A les nostres Terres s’està generant un ecosistema Biotech, fomentat en el talent que tenim a la nostra Universitat i als nostres Centres de Recerca, i tot això ho hem de posar en valor. D’altra banda, també disposem d’un empresariat dinàmic i emprenedor.

Hem d’aconseguir ser un territori referent, que se’ns reconegui per l’eco innovació. Aquest ha de ser el veritable element diferenciador d’aquesta regió. Comencem per tenir el lideratge real del Bio hub català!