Després de 2 anys i 8 mesos, les Cambres de Comerç sòcies del projecte CCI PirineusMed II, s’han citat a Perpinyà per compartir uns resultats exitosos que mostren novament que la cooperació entre empreses transfrontereres és una aposta de futur dels nostres territoris.

CCI PirineusMed II és un projecte impulsat per les Cambres de Comerç d’Andorra, Girona, Lleida, Occitanie Pyrénées-Méditerranée i Pyrénées Orientales, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant el programa Interreg V A POCTEFA (2014-2020), que fomenta les aliances entre pimes, autònoms i microempreses.

L’objectiu del projecte és impulsar i desenvolupar la cooperació econòmica i els fluxos comercials dins de l’espai transfronterer: augmentant la competitivitat, la internacionalització i la professionalització de les empreses transfrontereres i creant noves oportunitats empresarials.

Les activitats organitzades en el marc de la iniciativa han comptat amb més de 1.000 empresàries, empresaris i professionals que han pogut establir més de 250 contactes comercials. També s’han resolt 70 consultes transfrontereres i s’han acompanyat a més de 16 empreses promocionant l’empresa rural i la innovació en el territori.

Entre les accions dutes a terme destaca la realització d’un estudi transfronterer que ha permès posar de manifest el potencial real d’aquesta zona transfronterera oberta i dinàmica del sud d’Europa, una àrea estratègica que aglutina 3,3 milions d’habitants i suma 264.000 empreses que generen més d’1,3 milions de llocs de treball i una activitat econòmica de més de 106.000 milions d’euros de PIB.

Amb la finalitat de poder conèixer bones pràctiques transfrontereres s’ha realitzat un intercanvi amb el projecte SCALE-UP finançat en el marc del programa Interreg North Sea Region, i amb socis d’Alemanya, Itàlia, Polònia, Regne Unit i Espanya, amb el que mitjançant reunions de treball s’han compartit resultats, èxits, inquietuds i nous projectes.

En l’àmbit rural s’ha recolzat a projectes d’emprenedoria i s’ha reorientat empreses ja establertes, fomentant alhora la innovació amb la creació un qüestionari d’autodiagnosi que té l’objectiu d’analitzar la situació actual i establir un full de ruta definint reptes de millora i proposant accions i eines concretes que permetin a l’empresa millorar el seu estat i impulsar el seu creixement.

Els actes més multitudinaris han estat els de networking, que, per una banda, compten amb conferències, xarrades i/o col·loquis per part d’experts i empreses referents per aportar coneixement, capacitació i visió als seus participants, i per altra banda compten amb espais de networking que fomenten, mitjançant diverses metodologies, els contactes entre empresàries, empresaris i professionals assistents. Aquests esdeveniments han sigut, presencials, online i híbrids, treballant temàtiques com la transferència del coneixement, la innovació, les noves tecnologies, la transformació digital, la mediació en conflictes transfronterers, el comerç de proximitat, l’esport, l’alimentació i la salut, i  la demanda en temps de covid, entre altres.

La figura del tècnic transfronterer ha continuat sent clau en la resolució de consultes i en l’acompanyament a les empreses transfrontereres, posicionant-se com un referent en aquest àmbit. La formació en temàtica d’actualitat i empresarial ha continuat sent bàsica tant pels tècnics com per les empreses del territori.

Amb aquests resultats i el gran equip format, les Cambres aposten per capitalitzar tot el coneixement generat i continuar treballant en futurs projectes.