Article de Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida

Lleida és un territori ple d’oportunitats; des de la Plana, fins al Pirineu i l’Aran. Més de 5.500 quilòmetres quadrats d’extensió que presenten un gran ventall de potencialitats que cal saber potenciar i aprofitar.

Primerament, ens centrarem en la situació estratègica immillorable amb la qual comptem; molt propera a mercats com el català, el del País Basc i Cantàbria, i per descomptat, del mercat del centre de la Península Ibèrica. A tall d’exemple, Lleida es troba a una hora en tren Avant de Barcelona; a dos hores en AVE de Madrid; a 43 minuts en tren de Saragossa; a 15 minuts en cotxe de l’aeroport de Lleida-Alguaire; a una hora en camió del Port de Tarragona; i a una hora i 45 minuts en camió del Port de Barcelona.

Paral·lelament, disposem d’una gran oferta de sòl industrial per a activitats empresarials, la més gran de totes les demarcacions catalanes. I comptarem en breu amb un macro-polígon industrial com serà Torreblanca-Quatre Pilans, la major àrea de sòl industrial de Catalunya, amb una terminal intermodal ferroviària de mercaderies connectada amb els ports de Barcelona i Tarragona. També disposem d’una important oferta de sòl industrial, localitzada principalment en les principals capitals de comarca: Mollerussa, Borges Blanques, Balaguer, Solsona, Seu d’Urgell, Oliana, i al llarg del corredor de l’Ebre -A-2 i AP-2, des de Soses fins a Cervera-.

Les noves tecnologies també són un fort del territori. Les comarques de Lleida acullen 3 àrees 5G de Catalunya; l’Àrea de Ponent amb un LAB 5G, i les àrees del Pirineu i l’Aran. Totes elles amb les seves especialitats, que generen un ecosistema innovador específic en cada territori, que els nous emprenedors i joves talents poden aprofitar.

En aquesta línia, cal destacar el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, que esdevé tot un ecosistema innovador amb més de 100 empreses tecnològiques i més de 1.000 professionals i investigadors. Un espai que acull les seus dels principals centres de recerca del territori, com el Fruit Centre de l’IRTA, especialitzat en tota la cadena de valor del sector de la fruita; EURECAT, amb un nombrós equip d’investigadors i amb la construcció en fase final de l’AGROLIVINGLAB, que acollirà un ecosistema innovador per al desenvolupament d’un sector agroalimentari intel·ligent; i el clúster de la maquinària i els mitjans de producció agrícola, que dona suport a tot un important sector exportador de fabricants de maquinària a nivell de Catalunya.

Fora de Lleida ciutat, s’hi troba també l’Institut de Recerca Biomèdica, que amb una superfície d’instal·lacions de 9.000 metres quadrats apleguen a tots els grups de recerca biomèdica de la regió de Lleida.

A banda d’això, i des de la perspectiva d’infraestructures d’acollida, el nostre territori disposa d’una xarxa de 15 centres d’innovació distribuïts per totes les capitals de comarques  que acullen en les seves instal·lacions projectes empresarials innovadors. En aquest sentit, a la població de Torrelameu s’hi troba el Centre d’Estudis Porcins, que té com a objectiu desenvolupar activitats docents, experimentals i de transferència de tecnologia, en l’àmbit de la producció porcina. És per això que podem dir que al territori de Lleida aplega un gran ‘know how’ en la producció i comercialització porcina. I cal destacar que les principals empreses del país es troben localitzades en la demarcació de Lleida.

També disposem d’un sector logístic molt potent que dona servei a una bona part de les empreses catalanes.

Lleida i la seva gent

Un altre dels factors claus que qualsevol empresa valora com un avantatge competitiu són els recursos humans. Les Terres de Lleida disposen d’una universitat que ofereix una bona oferta en el camp de les enginyeries, des d’informàtica, mecànica, electrònica, de l’energia, organització industrial, química, agrícola i forestal. Sense oblidar-nos de les titulacions de doble grau que aporten un molt bon complement en administració i direcció d’empreses i d’altres.

En el camp de la Formació Professional disposem d’una bona oferta de cicles en totes les àrees i una bona part ofereixen una FP DUAL en la qual les Cambres contribuïm en la seva promoció al teixit empresarial.

Un altre avantatge competitiu a destacar és també la internacionalització que té el nostre teixit empresarial, un fet que suposa el coneixement profund de mercats globals, i per tant, genera sinergies i dinàmiques positives entre el teixit empresarial.

Des de les institucions i el sector privat gestionem l’Estació Duanera de Lleida EDULLESA, un magatzem de Dipòsit Temporal que permet la gestió indirecta dels expedients amb les autoritats duaneres i, per tant, agilitza de manera important la tramitació de les exportacions a tercers països.

No voldria deixar d’esmentar un avantatge competitiu que tenim com a territori: les nostres infraestructures de reg com els Canal d’Urgell i el Segarra-Garrigues, entre altres. Això permet garantir l’abastiment d’aigua per aquelles inversions agroalimentàries, i més en aquests moments tan complicats de manca d’aquest recurs hídric.

La modernització dels nostres canals, generarà unes grans oportunitats per totes aquelles empreses relacionades amb el monitoratge i la teledetecció. L’aplicació de la robòtica, la intel·ligència artificial i el 5G poden generar noves oportunitats per empreses vinculades amb el món digital.

Totes aquestes potencialitats, i d’altres, es van posar sobre la taula el passat 5 d’octubre a Barcelona, en el marc de la jornada ‘Lleida. Terra d’Oportunitats’. Una trobada que va acollir més de 200 empeses i inversors catalans, interessats a conèixer les potencialitats que el territori de Lleida ofereix. Un acte que va comptar amb representants de les principals patronals lleidatanes, així com representants sindicals, per demostrar que les institucions del territori estan alineades en un objectiu comú: donar a conèixer Lleida al món.